Hvor mange år er der gået med begrebet 'Ny Nordisk Mad'... ?
En del efterhånden! Men ikke 1.000 år vel ej?
Jeg har en ustyrlig trang til at provokerer og drille lidt i dag - lidt som den lille dreng i eventyret om 'Kejserens nye klæder'. Han vidste bare ikke at han gjorde det, uskyldig som han var.
Men det gør jeg! Skyldig og flabet som jeg er.
'Ny Nordisk Mad'... som vikingerne spiste den... for 1.000 år siden!
Er det kun min hjerne der begynder at spinde her? Næppe!
Og dog tror jeg faktisk jeg vil vove mig ud i, helt uden beskyttende skjold, og påstå at vikingerne på ingen måder var skøre nok, til at bilde hinanden ind, at ristet jord er et gastronomisk vidunder som med fordel kan få følgeskab af en anden laber delikatesse, nemlig en lækker lille småkage med kogt spæk og solbær, med sidevogn af branket kyllingeskind... Altså lige med mindre de skønne vikinger havde valgt at bruge aftenen forinden på, at dele prikkerne på en fluesvamp og signeret deres fællesskabsfølelse med blækket fra en 'sprutte', før de begejstret drak resterne af blækspruttesekretet fra deres drikkehorn.
Personligt kom jeg til at læse menukortet fra en af de hersens nutidige, trendy, nordisk mad, spisesteder og tabte midlertidigt interessen for mad. Hvilket selvfølgelig kan have sine fordele.
Men det giver jo også udsagnet om, at Ny Nordisk Mad vil ændre på den opadgående vægtkurve, der er set stødt stigende hos mange mennesker i nyere tid et gran af sandhed.
Sagt på en anden måde; Det er nemmere at tabe sig, hvis man har mistet appetitten! Citat slut.
Det er skønt med nye tiltag eller en anderledes vinkel på gamle kendinge, men skal vi så ikke kalde en lort for en lort og sige, at Ny Nordisk Mad ude på restauranterne i bund og grund er eksperimental køkkenfusion med lokale, sæsonbestemte råvarer? Det vil samtidig også være et begreb, der lægger sig godt i tråd med de andre mystificerede begreber der flyder rundt på menukortene for at beskrive gastronomien.
Jeg syntes sagtens man kan tillade sig at trække parelleler imellem 'Kejserens Nye Klæder' og 'Ny Nordisk Mad' - men det betyder jo samtidig, at det hele bare er et finurligt eventyr.
I Casa Chaos står den på kylling i aften. Vi har hverken selv slagtet eller plukket dyret, men vi har da fået flettet næbet på kræet, og det syntes vi selv er en klar fordel. At vi serverer den med både frugt, bær og urter uden for sæson og langt fra landsbygrænsen tager vi med ophøjet ro, for sådan kan vi lide vores kylling. Og når vi kan lide vores kylling - så er vi glade!
KAO
Abonner på:
Kommentarer til indlægget
(
Atom
)
0 kommentarer :
Send en kommentar